#9 Alperna

Efter tre huvudstäder är det dags för alperna. Det känns helt rätt med något annat. I Wien spenderade vi till exempel en heldag på stranden utan att känna att vi missade något. Vi är mätta på städer och särskilt barnen är sugna på bad och lek.Vi tar en något krånglig väg till Obertraun som innebär en hel del tågbyten. Detta för att vi vill åka tåg genom bergen. Vi ångrar oss inte och till och med barnen som fått låna våra iPhones tittar då och då ut på alptopparna.

Obertraun
Obertraun är en liten by granne med turistorten Hallstatt. Det finns en pizzeria, matbutik, cykeluthyrningar och en kiosk. Inte så mycket mer. Hur litet samhället är märks när vi hyr cyklar, ingen tar våra kontaktuppgifter, uthyraren säger bara något om att vi ska lämna tillbaka cyklarna om två dagar, sedan är det bara att cykla i väg. 

Det är också oerhört tyst. På vandrarhemmet har de inga tv-apparater eftersom det då blir så “brusigt”. Jag förstår tanken och vi hamnar ofta på balkongen där vi planlöst blickar ut över bergen. Relaxing till max. 

Vy över alperna.
När jag sitter på vandrarhemmets balkong i Obertraun och kollar på alptopparna kommer en åttaårig kille från Norge ut på grannbalkongen: “Synd att det är så stora berg i vägen, det förstör utsikten” säger han.

Det finns en fin badplats och en hel del fotbollsplaner precis runt knuten.

Five finger
Vi hyr cyklar och beger oss till linbanan som tar oss upp till Five finger – en utsiktsplats cirka 1800 meter över havet. Sjukt läskigt tycker vi vuxna. Barnen gillar det.

Cyklar i alperna.
Fina cykelleder.
I linbanan.
Huga vad högt och svajigt men vackert.
På väg till Five Fingers.
På vandring mot Five Fingers.
Sound of music.
The hills are alive…
Five Fingers.
Alla utom morsan i familjen vågade sig ut på spången över stupet.
Hoppare.
Ett fasligt hoppande utför berget var det.
På en bänk.
På en bänk på ett berg någonstans i Österrike. Det går an.
Glaciär.
Jag ska berätta för min lärare att jag nu sett en riktig glaciär. Hon har berättat att det är nåt hon drömmer om.


Hallstatt

Vi gör en dagsutflykt till Hallstatt som ligger fem kilometer bort. Det finns cykelbana hela vägen och går bra att cykla. Men man måste ändå se upp. Vägarna är smala och bilarna kommer snabbt. Det är dessutom många bilburna turister som ännu inte lärt sig skilja på gas och broms i sina hyrbilar. Se upp.

Vi tar en promenad genom stan som är väldigt fin och fullsmockad med turister. Jag har faktiskt aldrig sett så många selfiesticks på samma gång. 

Vi tar bergbanan upp till de 7000 år gamla saltgruvorna och tar en guidad tur på cirka enochenhalvtimme.


Dopp vid Hallstatt.
Det går helt enkelt inte att undvika ett dopp från en Svanfarkost utanför Hallstatt.
 

Hallstatt.
Vilken idyll. Inte undra på att staden ligger på UNESCOs lista över världsarv. Och att en identisk kopia finns uppbyggd i Kina.

Långt in i berget till världens äldsta saltgruva. Klaustrofobiskt, spännande och värt stålarna.
 

Bad Ischl

I väntan på nattåget till Venedig slår vi ihjäl några timmar i staden Bad Ischl. En ren chansning som skulle visa sig bli en hit då stadens badhus är hur trevligt som helst. Jag betalar extra för bastubad och hamnar i för mig obegripliga basturitualer där en “bastumästare” eldar på en riktig tokbastu samtidigt som han snurrar sin handduk i luften – något som gör luften ännu hetare. Efter tio minuters bastushowande avtackas han med applåder. 


/Leo 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s