#13 Neapel

Neapels tågstation
Mäktig tågstation i Neapel
Italiens äldsta tunnelbana.
Italiens äldsta tunnelbana finns i Neapel.

Vi vet inte vad vi ska förvänta oss av Neapel. Nästan varje resereportage lyfter fram brottsligheten men att staden – trots det – är värd ett besök bara man är vaksam. Lägg till Roberto Savianos reportagebok “Gomorra” om den Neapelbaserade maffian Camorran och “Myggor och tigrar” av Maja Lundgren som delvis utspelar sig i ett kvarter styrt av Camorran. Och så givetvis Elena Ferrantes Neapelkvartett där de fattiga kvarteren kan sägas vara bokens tredje huvudperson. Och när vi promenerar från tågstationen känns det verkligen som om Neapel är något annat än det vi hittills sett på resan. Folklivet är intensivt, trafiken är totalt galen, signalhornen går varma och för att ta oss över gatorna går vi tätt efter napolitanare som har rytmen i blodet. 

Vi blir uppspelta av energin. 

Strandpromenad och bad 

Vi tar tunnelbana till Mergellina och promenerar längs med strandpromenaden mot centrum. Stranden är kantad av stora stenblock och när vi ser att napolitanarna badar där bestämmer vi oss för att också ta ett bad. Det är faktiskt en av resans höjdpunkter att bada med Neapel som fond. 

Närmare city hittar vi en sandstrand. Det är ganska smutsigt på stranden (mycket plast), men vattnet känns rent och barnen kör ett tvåtimmarsbad medan vi vuxna sitter och tittar på staden som hänger ovanför oss. 

På strandpromenaden i Neapel
Lite meckigt att komma över staket och hoppa över stenarna till vattnet. Men till slut hittar vi fram.
 

Klippbad i Neapel.
Vilken känsla att kasta sig ut för klipporna i Neapel.

Bad och Vesuvius.
Bad med Vesuvius som fond.
Leo blickar ut över Neapel.
Magisk stad.
På strandpromenaden i Neapel.
Märklig känsla att gå omkring på en gata i Neapel utan vansinnig trafik.

Ferrante

Det är faktiskt Elena Ferrantes böcker som gjort oss nyfikna på Neapel och en av anledningarna till att vi besöker staden är att vi vill se böckernas miljöer irl. Från stranden får man en hyfsad bild av Ferrantes geografi: överklasskvarteren Via Tasso (där Elena bor i bok fyra), shoppinggatan Via Chiaia, “kvarteret” som ligger öster om tågstationen… 

Det finns en turism uppbyggd kring Ferrante-böckerna, guidade turer, till och med någon sorts tvådagars lyxsemester på ön Ischia med Ferrantetema. För mig (Leo) räcker det dock med att promenera runt planlöst i staden för att få Ferrantevibbar. Jag har läst de fyra delarna, men det känns som om besöket är del fem. Nu är jag klar med Ferrante (dock inte med Neapel, båda jag och Emelie konstaterar att vi vill återvända). Eller ja, lite nyfiken blir man ju på Ferrantes första bok (på engelska Troubling Love, 1992) som handlar om en tjej som återvänder till sin hemstad Neapel. 

Google Map med Elena Ferrantes Napoli.
Om man har läst Ferrante och vill få en bild av staden så har Google Maps gjort en Ferrante-karta.


Shopping
Från strandpromenaden viker vi in på Via Chiaia som kan vara den finaste och coolaste shoppinggata vi gått på. En lång gågata med smala gränder som löper in i de skuggiga spanska kvarteren. 

Bästa shoppingen hittas i Napoli.
En av de bättre shoppinggatorna vi gått på finns i Neapel.

Trånga små gator i Neapel.
Trånga gator med tvättlinor och soptunnor.
Spanska kvarteren i Neapel.
Spanska kvarteren.
Läskig trafik i Neapel. Vespor överallt.
Överralt riskerar man att bli påkörd av tutande bilar eller vespor som vrålar förbi.
När vi når vårt boende vid tågstationen har det blivit mörkt och gatubelysningen är obefintlig. Vi har lite svårt att läsa koderna, men när hotellpersonalen säger “watch your bags” när vi beger oss ut på jakt efter en restaurang fattar vi att vi ska ta det försiktigt. Vi hittar en restaurang där personalen är oerhört vänlig och bjuder barnen på en pizza då de inte gillar den första (som innehåller svamp och andra vuxengrejer). Och ja, det måste sägas, pizzorna är helt sjukt goda här – enorma mängder ost (mozzarella) och friterad botten. Köp gärna en Napolitana som innehåller kapris och ansjovis – en smaksensation!

Napolitana.
Den godaste pizzan finns i Neapel. Inte konstigt kanske eftersom det är härifrån pizzan kommer.

/Leo 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s